Štičí líheň - ESOX

Vánoční rybí polévka

Ingedience:

Potřebujete hlavy a odřezky ze dvou ryb nejspíše kaprů, divoké koření, 2 menší cibule, 400g kořenové zeleniny, 400g jiker a mlíčí, 60g přepuštěného másla, 50g hladké mouky, 100ml smetany ke šlehání, divoké koření, muškátový květ a petrželovou nať.

Postup:

Do studené vody dejte vařit odřezky a hlavy z ryb, přidejte divoké koření (2 bobkové listy, 8 pepřů, 3 nové koření), sůl a jednu cibuli. Velmi zvolna vařte asi 30 minut. Ze scezených hlav a odřezků oberte maso. Do osolené vody dejte vařit kořenovou zeleninu a rybí vnitřnosti a uvařené pak nakrájejte na malé kousky.
Na přepuštěném másle (nebo oleji) opékejte drobně krájenou cibulku. Po chvíli přidejte mouku a vzniklou jíšku pak přivoňte muškátovým květem a zalijte vlažným vývarem ze zeleniny a odřezků. Důkladně hned prošlehejte metlou a provařte asi dvacet minut. Poté přidejte obrané maso, zeleninu a vnitřnosti, převařte a zjemněte smetanou. Do hotové polévky přidejte sekanou petrželku, případně připravte na másle osmažené kousky žemle.
 

Přiložené fotografie: