hlavy a odřezky z ryb
divoké koření
2 menší cibule
400g kořenové zeleniny
400g jiker a mlíčí
60g přepuštěného másla
50g hladké mouky
100ml smetany ke šlehání
muškátový květ
petrželová nať
Postup
Do studené vody dejte vařit odřezky a hlavy z ryb, přidejte divoké koření (2 bobkové listy, 8 pepřů, 3 nové koření), sůl a jednu cibuli. Velmi zvolna vařte asi 30 minut. Ze scezených hlav a odřezků oberte maso. Do osolené vody dejte vařit kořenovou zeleninu a rybí vnitřnosti a uvařené pak nakrájejte na malé kousky. Na přepuštěném másle (nebo oleji) opékejte drobně krájenou cibulku.
Po chvíli přidejte mouku a vzniklou jíšku pak přivoňte muškátovým květem a zalijte vlažným vývarem ze zeleniny a odřezků. Důkladně hned prošlehejte metlou a provařte asi dvacet minut. Poté přidejte obrané maso, zeleninu a vnitřnosti, převařte a zjemněte smetanou.
TIP:
Do hotové polévky přidejte sekanou petrželku, případně připravte na másle osmažené kousky žemle.